In 2014 is stichting Beschermde Wieg opgericht.
Deze stichting heeft als doel vrouwen die zwanger zijn en geen reguliere hulpverlening durven, willen of kunnen zoeken van mens tot mens in vertrouwen te helpen. In haar zwangerschap en vlak voor, tijdens en na de bevalling. Via een 0800 nummer is altijd iemand bereikbaar om haar te woord te staan, 24 uur per dag, zeven dagen per week.
In september opent de stichting twee Beschermde Wieg kamers in Papendrecht en Groningen voor die kinderen waarvan hun moeder hen het recht op afstamming zullen ontzeggen en waarbij die moeder zelf geen hulpverlening wil, kan of durft te aanvaarden. De stichting hoopt hiermee babysterfte te verminderen, zo ook het onveilig achterlaten van een baby in hulpeloze toestand. In de kamer wordt moeder uitgenodigd in contact te treden met de Beschermde Wieg moeder. Ze krijgt een brief mee met belangrijke informatie over wat er te gebeuren staat met haar baby en hoe belangrijk het is dat haar kind weet waar het vandaan komt. Ook informatie van een verloskundige staat erin vermeld.
De moeder kan op haar beslissing terugkomen wanneer ze het hoofd boven water heeft door zich alsnog bekend te maken.
De stichting zal facts en figures bij gaan houden met als doel het aantal zorgmijders in kaart te brengen die een beroep doet op de stichting, zo ook de hulpvraag die gesteld wordt en het resultaat van de inspanning van de stichting.
Jaarlijks worden deze cijfers gepresenteerd.
In Nederland zijn er lokale initiatiefnemers, die zich aan kunnen sluiten bij Stichting Beschermde Wieg en een Beschermde Wieg kamer in kunnen richten.
|